Helsinkiläisten koulujen pihoja kiertää erikoinen kontti – opettaja: “Kaikki ovat kyllä olleet innoissaan

Helsinkiläinen isä ja poika saivat idean, joka hurmaa nyt oppilaita – ”Kuin Heureka koulun pihassa” | Paikalliset | Helsingin Uutiset

Helsinki kehitti liikkuvan oppimisympäristön, kokeilukontti Teklan, jossa oppilaat pääsevät käyttämään teknologisia sovelluksia oman koulun tai päiväkodin pihalla.  – Tässä on haluttu tuoda mahdollisimman matalalla kynnyksellä uusia teknologioita oppilaiden ja opettajien käyttöön. Tämä on kokeilualusta myös yrityksille, toteaa projektipäällikkö Marjo Kenttälä, joka vetää kaupungin elinkeino-osastolla innovaatio- ja oppimisympäristöt -hanketta.

Oppitunteja kontissa pidetään joka päivä. Opettajat voivat varata haluamansa työpajan varauskalenterista. Tarjolla on niin sanottu työpajatarjotin: kalenterista voi valita kasvatuksen ja koulutuksen ylläpitämiä teknologioihin liittyviä työpajoja tai mukana olevan seitsemän start-up-yritysten tarjoamia, eri oppiaineisiin soveltuvia työpajoja

Start-up-yritykset tuovat mukanaan innovaatioita oppilaiden käyttöön ja saavat samalla palautetta jatkokehittämistä varten. Yritykset tarjoavat muun muassa seikkailupelin, joka kannustaa murto-lukujen laskemiseen ja pelillisen oppimisalustan, johon opettaja voi luoda omia kysymyssarjoja eri oppiaineista. Multimediasovelluksen avulla voi tehdä omia tarinoita. Äänimatossa yhdistyy kehollinen liike ja vuorovaikutus. Se soveltuu monien eri oppiaineiden, kuten musiikin, kuvataiteiden, liikunnan, matematiikan, vieraiden kielten ja maantiedon oppimisen tueksi. – Ensi syksylle toivotaan uudet seitsemän firmaa uusine ratkaisuineen ja seuraavalle keväälle jälleen uusia firmoja, Kenttälä sanoo.

Idea uudenlaisesta liikkuvasta oppimisympäristöstä lähti Kenttälän mukaan vuosia sitten osallistuvasta budjetoinnista. – Helsinkiläiset isä ja poika ehdottivat jonkinlaista tiedekonttia. Siitä ajatus sitten jäi kytemään.

Kontissa on myös välineitä, joita opettajat voivat lainata oppitunneille luokkiin. – Ajatuksena on, että tämä on myös osa yrittäjyyskasvatusta. Samalla oppilaiden osaamisen taidot karttuvat laaja-alaiset.

Toiminta on kouluille ilmaista. Hankkeen rahoittaja on kaupungin Elinkeino-osaston Innovaatiopalvelut. EU-rahoitteinen hanke on voimassa syksyyn 2025 asti. Helsingin kaupungin lisäksi hankkeessa ovat mukana muun muassa Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto.


Posted

in

by

Tags: